تجهیز مرکز دامپزشکی:
یکی از دغدغه های مهم دامپزشکان تاسیس یک مرکز دامپزشکی دارای امکانات مناسب است. علاوه بر این بسیاری از دانشجویان رشته دامپزشکی برای آینده خود در جهت راه اندازی کلینیک دامپزشکی برنامه ریزی می کنند. تاسیس کلینیک دامپزشکی مانند هر فعالیت دیگری نیاز به دانش، تحقیق و بررسی تجارب سایرین دارد و باید پله پله اقدامات مربوطه را انجام داد. بعد از در نظر گرفتن فضای مناسب و اخذ مجوزهای لازم، تجهیز مرکز دامپزشکی مهم ترین قدمی است که باید برداشته شود. تجهیز مراکز دامپزشکی در واقع شامل تهیه دستگاه هایی است که در بخش های مختلف مربوط به دام کوچک مورد استفاده قرار می گیرند. به این منظور باید بر اساس شرایط دامپزشک موسس، وسعت فضای در نظر گرفته شده و گستردگی کار تصمیم گیری شود.
به منظور معاینه، تشخیص و درمان بیماری های حیوانات، تجهیزات مختلفی در بخش های یک کلینیک دامپزشکی استفاده می شوند. دستگاه هایی که برای دام کوچک استفاده می شوند در برخی موارد متفاوت از دستگاه هایی هستند که برای درمان دام بزرگ به کار می روند. از طرف دیگر بخش های تشکیل دهنده دامپزشکی بر اساس تخصص دامپزشک و امکانات موجود، می توانند متفاوت باشند. به همین دلیل مهم است که هدف تاسیس مرکز دامپزشکی و هم چنین ظرفیت مجموعه، پیش از خرید تجهیزات مشخص شود.
یکی از مهم ترین اقدامات جهت تجهیز مراکز دامپزشکی، انتخاب دستگاه های با کیفیت و به روز است. این کار بهتر است با مشورت و همراهی شرکت های عرضه کننده تجهیزات دامپزشکی انجام شود که امکان انتخاب بهترین و مطمئن ترین دستگاه ها را از میان گزینه های موجود فراهم می کنند.
همان طور که پیش تر ذکر شد، برخی تجهیزات بر اساس فضا و وسعت کار مرکز انتخاب می شوند؛ اما وجود برخی از وسایل در تمامی دامپزشکی ها با هر شرایطی ضروری است. در ادامه به تجهیزات مورد نیاز در بخش های مختلف یک مرکز دامپزشکی اشاره می کنیم:
تجهیزات سنجشی دامپزشکی:
این دستگاه ها برای اندازه گیری مواردی مانند قد، وزن، قند خون و مواردی از این دست استفاده می شوند. سنجش این موارد به دامپزشک کمک می کند که بررسی های اولیه برای سلامت حیوان را انجام دهد. از میان این دستگاه ها می توان به فشارسنج، تست قند خون، ترازو، قد سنج، تب سنج و پالس اکسیمتر اشاره کرد. وجود برخی از این دستگاه ها، مانند تب سنج یا پالس اکسیمتر که میزان اکسیژن خون را می سنجد، علاوه بر کلینیک های دامپزشکی، در خانه و برای افرادی که از حیوانات نگه داری می کنند هم می تواند مفید باشد.
تجهیزات عمومی و معاینه دامپزشکی:
تجهیزات عمومی و معاینه را شاید بتوان از جمله متداول ترین و پرکاربرد ترین دستگاه ها برای تجهیز مرکز دامپزشکی دانست. با کمک این دستگاه ها می توان قسمت های مختلف بدن حیوان را معاینه و مشکلات احتمالی را شناسایی کرد. گوشی دامپزشکی، اتوسکوپ و ویدیو اتوسکوپ، افتالموسکوپ، لارنگوسکوپ و ویدیو لارنگوسکوپ، رتینوسکوپ، نگاتوسکوپ، تونومتر، چراغ معاینه، هدلایت، دستگاه نوار قلب را می توان در این گروه قرار داد. بخش عمده ای از این تجهیزات باید در تمامی مراکز دامپزشکی با هر میزان وسعت و گستردگی، وجود داشته باشند.
تجهیزات تصویربرداری دامپزشکی:
این دستگاه ها عمدتا به منظور سنجش بیماری ها استفاده می شوند. همان طور که از نام این گروه تجهیزات مشخص است، به وسیله آن ها می توان از قسمت های مختلف بدن حیوان تصویربرداری کرد و به کمک تصاویر به دست آمده در مورد وجود مشکلات و بیماری های احتمالی تصمیم گرفت. دستگاه های سونوگرافی، آندوسکوپی، رادیولوژی، سی تی اسکن، MRI و لاپاراسکوپی را می توان از جمله مطرح ترین و پرکاربردترین دستگاه ها در این گروه دانست. اما تجهیزات تصویربرداری محدود به این دستگاه ها نیستند و موارد بیشتری را در بر می گیرند. برونکوسکوپ، اکوکاردیوگرافی، سی آرم، سی آر و دی آر از دیگر تجهیزاتی هستند که برای تصویربرداری از دام استفاده می شوند. برای استفاده از برخی از دستگاه ها مانند سی آرم از تخت های مخصوصی استفاده می شود که هم دستگاه به راحتی بتواند اطراف بدن حیوان بچرخد و هم تخت در برابر پرتوی ایکس ساطع شده از دستگاه، مقاومت داشته باشد. به همین دلیل می توان این تخت و تخت رادیولوژی را هم در مجموعه تجهیزات تصویربرداری به شمار آورد. تجهیزات این گروه از جمله مهم ترین موارد به منظور تجهیز مرکز دامپزشکی به حساب می آیند.
تجهیزات آزمایشگاه دامپزشکی:
از دیگر تجهیزاتی که به منظور تشخیص بیماری ها استفاده شده و برای تجهیز مرکز دامپزشکی باید در نظر گرفته شود، می توان به تجهیزات آزمایشگاه اشاره کرد. آزمایشگاه در اکثر دامپزشکی ها نقش مهمی ایفا می کند و محلی است که با انجام آزمایش های لازم، وجود برخی بیماری هایی که دامپزشک به آن ها مشکوک شده است تایید یا رد می شود. در این قسمت از مراکز دامپزشکی از تجهیزاتی مانند رگ یاب، سانتریفیوژ، میکروسکوپ، اتوآنالایزر، سل کانتر و آون 37 درجه استفاده می شود. یکی دیگر از دستگاه های این بخش لامپ وود است که به عنوان یکی از تجهیزات معاینه هم می توان آن را در نظر گرفت. با استفاده از این دستگاه می توان قسمت های مختلف پوست حیوان را معاینه و در صورت تشخیص دامپزشک مبنی بر وجود بیماری و در صورت لزوم می توان از پوست نمونه برداری کرد.
تجهیزات تنفسی دامپزشکی:
در برخی شرایط، برای درمان یا کنترل شرایط حیوانی که به بیماری های مختلف تنفسی دچار شده است، از دستگاه های تنفسی استفاده می شود. بیماری هایی مانند مشکلات قلبی، ریوی و تنفسی مواردی هستند که نیاز به استفاده از دستگاه های کمک تنفسی را افزایش می دهند. از آن جایی که این بیماری ها ممکن است باعث کاهش سطح اکسیژن خون دام شوند و جان حیوان را به خطر بیندازند، وجود این دستگاه ها در تمامی مراکز دامپزشکی ضروری محسوب می شود. کپسول اکسیژن، اکسیژن ساز، دستگاه ساکشن، نبولایزر و ونتیلاتور بخشی از گروه تجهیزات تنفسی دامپزشکی را تشکیل می دهند. در این گروه، کپسول اکسیژن و اکسیژن ساز کاربردی تقریبا شبیه به هم دارند با این تفاوت که کپسول اکسیژن بعد از استفاده خالی می شود و نیاز به پر کردن دارد در حالی که اکسیژن ساز نیاز به جا به جایی و پر کردن ندارد و با استفاده از هوای اطراف، اکسیژن را تغلیظ کرده و به حیوان می رساند.
تجهیزات اتاق عمل دامپزشکی:
در بسیاری از کلینیک های دامپزشکی به ویژه بیمارستان هایی که گستردگی بیشتری دارند، بخش اتاق عمل از اهمیت بالایی برخوردار است. در واقع برای تجهیز مرکز دامپزشکی معتبر و دارای کاربردهای مناسب، وجود اتاق عمل و تجهیزات مربوط به این بخش بسیار مهم است. این بخش تجهیزات مخصوصی دارد که از جمله آن ها می توان به ابزار جراحی، الکتروکوتر، ماشین بیهوشی، وارمر خون، کاپنوگراف، چراغ جراحی و میکروسکوپ جراحی اشاره کرد. پیش از ورود جراح به اتاق عمل لازم است که دامپزشک دست های خود را به دقت و به طول کامل ضد عفونی کند؛ برای این کار در اتاق، سینک اسکراب نصب شده که محلی برای شست و شوی دست محسوب می شود. میز جراحی یکی از مهم ترین تجهیزات در اتاق عمل محسوب می شود که جراحی ها روی آن انجام می شود. این میز از مواد مستحکم و ضد زنگ ساخته می شود و حفره ای برای خارج شدن پسماندها دارد.
تجهیزات ICU دامپزشکی:
ICU دامپزشکی معمولا مناسب حیواناتی است که شرایط ویژه ای داشته و نیاز به نگه داری و مراقبت بیشتری دارند. پمپ سرم، پمپ سرنگ، مانیتور علائم حیاتی و انکوباتور دامپزشکی تجهیزاتی هستند که برای این حیوانات به کار می روند. تجهیزات این بخش می توانند در شرایط مختلف استفاده شوند. پمپ سرم و پمپ سرنگ تجهیزاتی هستند که برای تزریق برنامه ریزی شده داروها یا مایعات گوناگون به بدن حیوانات مناسب هستند. هم چنین انکوباتور محفظه ای شیشه ای است و در شرایطی استفاده می شود که حیوان نیاز به دما، رطوبت و اکسیژن مشخصی داشته باشد.
تجهیزات اورژانس دامپزشکی:
در برخی مواقع حیوانات در معرض خطراتی هستند که نیاز به رسیدگی سریع و فوری دارند. در بیمارستان های دامپزشکی معمولا بخشی به عنوان اورژانس وجود دارد که در این شرایط حیوان بیمار به آن بخش منتقل می شود. تجهیزاتی که در این بخش وجود دارد، در بسیاری از کلینیک های دامپزشکی و خارج از بخش اورژانس هم استفاده می شود. آمبوبگ برای CPR حیوان و انجام تنفس مصنوعی به کار می رود. ابزار نگه دارنده حیوانات، کیف هایی مانند کیف احیا که تجهیزات مختص به خود را شامل می شود و جامبگ که می تواند تجهیزات مختلف معاینه و داروهای دامپزشکی را در خود جای دهد، از جمله تجهیزات اورژانس دامپزشکی هستند. با کمک تجهیزات این بخش می توان آمبولانس های دامپزشکی را هم تجهیز کرد. در آمبولانس ها علاوه بر موارد ذکر شده وسایلی برای پانسمان کردن زخم ها و بی حرکت نگه داشتن حیوان هم وجود دارد.
تجهیزات دندان پزشکی دامپزشکی:
یکی از اقدامات مهمی که در جهت حفظ سلامت حیوانات در مراکز دامپزشکی انجام می شود، معاینه دندان ها و درمان مشکلات مربوط به آن ها است. به همین جهت تجهیزات دندان پزشکی در اکثر کلینیک های دامپزشکی لازم است. از جمله دستگاه های این بخش می توان به یونیت دندان پزشکی، کمپرسور دندان پزشکی، کویترون، آمالگاماتور و ابزار دندان پزشکی اشاره کرد. از میان آن ها شاید بتوان کویترون را یکی از مهم ترین دستگاه های این قسمت دانست که برای از بین بردن پلاک و جرم دندان های حیوان به کار می رود و با استفاده از امواج اولتراسوند فعالیت می کند.
تجهیزات هتلینگ و زیبایی:
در بخش های گوناگون دامپزشکی تجهیزاتی برای راحتی در بستری یا رسیدگی به حیوان در زمینه های مختلف ساخته می شود که می توان آن ها را زیر مجموعه بخش هتلینگ و زیبایی در نظر گرفت. برانکارد دامپزشکی، میز اصلاح دامپزشکی، وان شست و شو، سینک شست و شو، تخت بستری دام و تخت تشریح از جمله این دستگاه ها هستند. میز اصلاح همان طور که می توان حدس زد به منظور اصلاح و آرایش موهای بدن حیوان استفاده می شود. این وسیله خود ابزار و بست هایی دارد که برای نگه داشتن حیوان به صورت ثابت به کار می روند. تخت ها و میزهای استفاده شده در این بخش بهتر است قابلیت تغییر ارتفاع را داشته باشند تا بتوان شرایط مناسب برای حیوانات را فراهم کرد.
خرید تجهیزات دام به منظور تجهیز مرکز دامپزشکی در بازار ایران
تجهیزات دامپزشکی در مدل ها و برندهای مختلفی در بازار ایران وجود دارد. قبل از خرید این تجهیزات بهتر است با کارشناسان مجرب و متخصص مشورت کرده و لیستی از تجهیزات مورد نیاز، بر اساس شرایط انتخاب شود. به این منظور باید شرایط محیطی و گستردگی کار مرکز دامپزشکی مد نظر قرار گیرد و دستگاه ها بر اساس اولویت در کار خریداری شوند. شرکت آزپت می تواند شما را در انتخاب و خرید تجهیزات دامپزشکی به روز و با کیفیت به منظور تجهیز مرکز دامپزشکی راهنمایی کند.
ممنون از مقاله خوبتون